Problem 5

Desired: 100 kg mix testing 14% fat, 10% MSNF, 15% sucrose, 0.5% stabilizer/ emulsifier.

On hand: Cream 30% fat; milk 4% fat; sweetened condensed whole milk 8% fat, 20% snf, 42% sugar; stabilizer/ emulsifier; and sucrose.

Solution via the Serum Point Method:

1. Find the amount of sweetened condensed milk by formula:

(SNF needed - (serum of mix X .09))/(% SNF in cond. - (% serum in cond. X .09)) X 100 = kg cond. milk

Substituting we have:

(10 - (70.5 X .09))/(20 - (50 X .09)) X 100 = 23.58 kg sweetened cond. milk

2. Stabilizer/ emulsifier required will be 0.5 kg.

3. Find amount of sucrose needed.

23.58 X .42 = 9.90 kg sucrose in cond. milk.
15 - 9.90 = 5.1 kg sucrose still required.

Note: If you added too much sugar by using sweetened condensed skim to supply the desired serum solids, then scale back the sweetened condensed skim to supply all the sugar you need and make up the deficiency in serum solids with skim powder.

4. Find amount of milk and cream needed.

100 - 29.18 (cond. milk, sugar, and stabilizer) = 70.82 kg.

5. Find amount of cream required.

23.58 X .08 = 1.89 kg fat in the condensed milk.
14 - 1.89 = 12.11 kg fat still needed.

Use formula:

((kg fat needed - (kg cream and milk needed x (% fat in milk/100)))/(% fat in cream - % fat in milk)) x 100

Substituting we have:

(12.11 - (70.82 X .04)) / (30 - 4) X 100 = 35.69 kg cream

6. Find amount of milk required:

70.82 - 35.69 = 35.13 kg milk.

PROOF:

Ingredient Total wt. (kg) Wt. of Fat (kg) Wt. of SNF (kg) Wt. of Sugar (kg) Wt. of Total Solids (kg)
Cream 35.69 10.71 2.25 -- 12.96
Milk 35.13 1.40 3.03 -- 4.43
Swt. Cond. Milk 23.58 1.89 4.72 9.90 16.51
Sucrose 5.10 -- -- 5.10 5.10
Stabilizer 0.50 -- -- -- 0.50
Totals 100.00 14.00 10.00 15.00 39.50

Note: Note: 14% fat + 10% snf + 15% sucrose + 0.5% stab = 39.5% TS